De kern van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is een maximale temperatuurstijging van 2°C in 2050, met het streven om op een maximale temperatuurstijging van 1,5°C uit te komen. Daar zijn verregaande maatregelen voor nodig.
Op Europees niveau worden de doelen uit het klimaatakkoord vertaald naar concrete maatregelen in de Green Deal, een verzameling beleidsinitiatieven gericht op het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050 en het behalen van een reductiedoel van 55% in 2030 ten opzichte van 1990. Daarmee zou Europa het eerste klimaatneutrale continent moeten worden. Om deze doelen te bereiken, blijkt naast CO2-uitstootreductie ook CO2-verwijdering uit de atmosfeer nodig te zijn.
Het European Union Emission Trading System
Het European Union Emission Trading System (EU-ETS) verplicht ondernemers in bepaalde sectoren om bij de uitstoot van elke ton CO2 één emissierecht in te leveren. Het aantal emissierechten dat de Europese Commissie jaarlijks uitgeeft, wordt ieder jaar kleiner. Door het kleiner wordende aanbod worden deze rechten telkens duurder, zodat het EU-ETS werkt als een financieel drukmiddel.
Tienduizend Europese bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor 45% van de totale CO2-uitstoot in de EU worden verplicht om mee te doen aan dit grootste emissiehandelssysteem ter wereld. Daarom wordt het EU-ETS ook wel de ‘verplichte koolstofmarkt’ genoemd.
De vrijwillige koolstofmarkt
Regelingen zoals de EU-ETS zijn van groot belang, maar daarmee zijn we er nog niet. Ook de al uitgestoten CO2 moet uit de atmosfeer worden verwijderd. Dat is mogelijk door afvang en vervolgens duurzame opslag van deze CO2 in natuur, land, oceanen of producten.
De EU ziet de vrijwillige koolstofmarkt als een noodzakelijk onderdeel voor het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050. Om netto nul CO2-uitstoot te bereiken, moeten onvermijdelijke CO2-uitstoot en CO2-verwijdering in evenwicht zijn. Daarom is de EU bezig met het voorbereiden van wetgeving voor een effectief certificeringkader voor de vrijwillige koolstofmarkt, om CO2-verwijdering uit de atmosfeer te stimuleren.
Vrijwillige CO2-compensatie
Vrijwillige CO2-compensatie draagt positief bij aan het realiseren van de doelen zoals gesteld in het klimaatakkoord. Zo kunnen CO2-compensatie en het uitgeven van CO2-certificaten een effectief financieringsmiddel zijn voor duurzame initiatieven. De wereld heeft meer groen nodig: om meer CO2 op te vangen, droogtes tegen te gaan, de biodiversiteit te stimuleren en risico’s op extreme weersomstandigheden te verminderen. Maar projecten voor natuurherstel of voor het aanplanten van nieuwe ecosystemen moeten natuurlijk ook gefinancierd worden. Het uitgeven van CO2-certificaten kan als middel worden ingezet om de financiering van duurzame projecten rond te krijgen. Organisaties die belang hechten aan duurzaamheid en een groenere planeet, investeren geld in deze essentiële projecten en krijgen daar CO2-certificaten voor terug.
Compenseren of investeren
CO2-compensatie mag uiteraard geen goedkope strategie worden om CO2-uitstoot en verantwoordelijkheid af te kopen. Het stijgen van de prijzen voor certificaten gaat dit tegen, net als bij het EU-ETS. Ondernemers moeten een keuze gaan maken: doorgaan met investeren in steeds duurdere CO2-compensatie of investeren in CO2-reductie. Zo worden ook organisaties die zich vrijwillig op de koolstofmarkt begeven, gestimuleerd om met verduurzaming aan de slag te gaan.
De vrijwillige koolstofmarkt zal dus een essentiële rol gaan spelen als sterke katalysator om meer CO2-reductie te bewerkstelligen. Gezien de regelgeving die eraan komt, doen ondernemers er goed aan om nu al gegevens te gaan verzamelen en analyseren van de hele waardeketen. Dat is nodig voor de verslaglegging in het kader van de CSRD en om te kunnen inventariseren op welke plekken in het bedrijfsproces nog winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid. Bovendien geef je daarmee een visitekaartje af dat getuigt van verantwoordelijkheid op het gebied van een duurzame toekomst.
Ecommit en de vrijwillige markt
Ecommit beschikt over de juiste kennis en methodiek om projecten te verifiëren en werkt alleen samen met hoogwaardige CO2-compensatieprojecten. Zo werken wij alleen met gecertificeerde projecten van internationaal erkende derde partijen. Daarnaast analyseren wij zelf de projecten aan de hand van interne standaarden. Vervolgens verbinden we deze gecertificeerde CO2-compensatieprojecten aan organisaties die duurzamer willen ondernemen en hun CO2-voetafdruk willen verkleinen. Via het platform van ecommit worden compensaties vastgelegd in ons openbaar register, dat voor iedereen inzichtelijk is. Zo creëren wij transparantie in een ondoorzichtige markt!
Ecommit biedt compensatieprogramma’s op maat waarmee ondernemingen een deel van hun CO2-uitstoot kunnen compenseren door te investeren in gecertificeerde producten. Zo helpt ecommit ondernemers om met vertrouwen de duurzaamheidstransitie in te kunnen gaan.
Meer lezen over de vrijwillige koolstofmarkt? Lees dan ons whitepaper!