2 min. leestijd
·Carbon credits uitgelegd
Wat zijn carbon credits?
Als je met je bedrijf financieel bijdraagt aan een project dat CO2 uit de lucht haalt óf dat ervoor zorgt dat er minder CO2 in de lucht komt, ontvang je daarvoor een carbon credit. Een carbon credit is hetzelfde als een CO2-certificaat. Eén carbon credit staat gelijk aan één ton (1.000 kg) CO2.
Carbon credits
Waarom carbon credits kopen?
Wat leveren carbon credits jouw bedrijf op?
Interessanter voor partners
Binding van medewerkers
Aantrekkelijk voor klanten
Meerwaarde voor product
Bepalend bij financiering
Toekomstgericht imago
Waarom carbon credits kopen via ecommit?
Kennis van wetten en regels
Partner in verduurzaming
Erkende carbon credits
Administratieve ontzorging
Rekentool voor inzicht
Actuele stand compensatie
Koop nu je carbon credits
Wil jij CO2-uitstoot van jouw bedrijf compenseren? Koop dan carbon credits. Zo ondersteun je onmisbare duurzaamheidsprojecten en draag je bij aan het verlagen van de hoeveelheid CO2 in de lucht.
Betrouwbaar
De carbon credits zijn van gecertificeerde, geregistreerde projecten die gegarandeerd zorgen voor CO2-compensatie.
Snel geregeld
Het kopen van carbon credits is zó geregeld, dus je kunt meteen beginnen met het compenseren van je uitstoot.
Maatwerk
Jij kiest de manier van compenseren die bij jouw bedrijf past: vast bedrag, vaste hoeveelheid CO2 of via je product/dienst.
Betaalbaar
De hoeveelheid CO2 die je wilt compenseren bepaal je zelf, waardoor CO2-compensatie bereikbaar is voor elk budget.
Veelgestelde vragen over carbon credits
CO2 is net als onder andere methaan en lachgas een broeikasgas. Alle broeikasgassen kunnen worden omgerekend naar CO2. Dat wordt het CO2-equivalent genoemd. Zo staat bijvoorbeeld 1 kilo methaan gelijk aan 28 kilo CO2. Als je alle broeikasgassen van een organisatie omrekent naar CO2, krijg je een totale CO2-voetafdruk, of carbon footprint. Op deze manier kunnen dus de duurzaamheidsprestaties van bedrijven met elkaar worden vergeleken.
Als je financieel bijdraagt aan een project dat CO2 uit de lucht haalt óf dat ervoor zorgt dat er minder CO2 in de lucht komt, ontvang je daarvoor een carbon credit. Een carbon credit is hetzelfde als een CO2-certificaat. Eén carbon credit staat gelijk aan één ton (1.000 kg) CO2.
Ja. Die verschillen kunnen te maken hebben met de locatie van het project, met de manier waarop CO2 wordt gecompenseerd, of met het soort project.
- Er zijn duurzaamheidsprojecten in allerlei landen. Ecommit werkt samen met Nederlandse en buitenlandse duurzaamheidsprojecten.
- Er zijn projecten die CO2 uit de lucht halen; de carbon credits die bij deze projecten horen, heten reductiecertificaten. Ook bestaan er projecten die ervoor zorgen dat er minder CO2 in de lucht komt; de carbon credits die bij deze projecten horen, heten verwijderingscertificaten.
- Er zijn projecten die CO2 compenseren door landbouw, boslandbouw of herbebossing. Er zijn ook projecten die CO2 compenseren door de inzet van zeeën en oceanen: blue ocean-projecten. Bij biochar-projecten wordt organisch restmateriaal omgezet in biochar, een stof die CO2 kan opslaan. Bij Direct Air Capture-projecten wordt CO2 uit de lucht gehaald door machines. Bij REDD+ projecten wordt ontbossing en bosbeschadiging tegengegaan.
Wanneer je een carbon credit koopt bij ecommit, zetten wij deze op naam van je bedrijf. Op het moment dat jouw bedrijf aanspraak maakt op de CO2-compensatie waar de credit voor staat, registreren wij dat de credit is gebruikt. Dit heet neutraliseren of retiren. Op het moment dat een carbon credit wordt geneutraliseerd, wordt de compensatie toegeschreven aan het bedrijf dat de carbon credit heeft gekocht. De credit kan dan niet opnieuw worden verkocht.
Als je carbon credits koopt van een duurzaamheidsproject, moet je erop kunnen vertrouwen dat alles klopt. Daar zorgt certificering voor. Het project wordt dan vanaf het projectplan tot en met de uitvoering uitgebreid gecontroleerd. Bij een herbebossingsproject worden bijvoorbeeld boomsoort, stamdikte, groeiproces en de totale CO2-afvang, ook wel carbon capture of carbon dioxide removal (CDR) genoemd, beoordeeld. Als alles volgens de regels en normen is, mag het project rechtsgeldige certificaten uitgeven. Eén carbon credit staat gelijk aan één ton (1.000 kg) afgevangen CO2.
2 min. leestijd
·2 min. leestijd
·Vragen over duurzamer ondernemen?
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.