Veelgestelde vragen
Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen, of maatschappelijk verantwoord ondernemen, gaat over een goede balans tussen people (mensen), planet (milieu) en profit (opbrengst). Door maatschappelijke betrokkenheid onderdeel te maken van je beleid, neem je als bedrijf je verantwoordelijkheid. Door bewuster gebruik van natuurlijke hulpbronnen draag je bij aan een schonere planeet voor toekomstige generaties. Jouw bedrijf heeft daar zelf ook profijt van. Zo waarderen klanten en werknemers bedrijven die een standpunt innemen en een positieve impact maken.
Je kunt je onderneming stukje bij beetje duurzamer maken. Begin met het bepalen van duidelijke doelen, zoals het verminderen van CO2-uitstoot, het minimaliseren van afvalstromen of het gebruik van duurzame materialen. Maak duurzaamheid ook onderdeel van je bedrijfscultuur. Moedig je medewerkers aan om bewuster om te gaan met water, elektriciteit, voedsel en afval en betrek hen bij het ontwikkelen van duurzame initiatieven. Werk met duurzame partners, waarbij je criteria kunt hanteren als een maximale CO2-uitstoot, het gebruik van duurzame energie of eerlijke arbeidsomstandigheden.
Een duurzaam bedrijf is niet alleen bezig met winst maken, maar houdt ook rekening met mensen en met het milieu. In een organisatie waar duurzaamheid onderdeel is van het bedrijfsbeleid, voelen werknemers zich betrokken en trots. Ook klanten waarderen merken die een standpunt innemen en die een positieve impact maken. En door bewuster gebruik van natuurlijke hulpbronnen draagt een duurzaam bedrijf bij aan een schonere planeet voor toekomstige generaties.
Je kunt je bedrijf verduurzamen door bijvoorbeeld het verminderen van CO2-uitstoot, het minimaliseren van afvalstromen, het overschakelen op groene energiebronnen of het gebruik van duurzame materialen. In principe kun je voor elke activiteit, elk proces in je organisatie, nadenken over een duurzame(re) variant. Duurzaamheid kun je klein beginnen en steeds verder uitbreiden.
Duurzaamheidsprojecten, of klimaatbeschermingsprojecten, zorgen ervoor dat er CO2 uit de lucht wordt gehaald óf dat er minder CO2 in de lucht komt. Dat gebeurt onder andere door landbouw, boslandbouw of herbebossing. Een project moet voldoen aan strenge eisen en onafhankelijke organisaties valideren en verifiëren de compensatie volgens internationaal erkende standaarden. Pas na verificatie kunnen de CO2-certificaten, of carbon credits, door de organisatie van het project worden uitgegeven. Tijdens de looptijd van het project wordt gecontroleerd of de doelen behaald worden en of de CO2-opname daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
Ecommit doet altijd onderzoek voordat we in een duurzaamheidsproject investeren. Ons inkoopteam kijkt eerst of de projectaanpak effectief is voor CO2-compensatie. Daarna toetsen we de betrouwbaarheid. We kijken naar het land, de organisatie achter het project, aanwezige keurmerken, certificering en een groot aantal andere criteria. Zo mogelijk bezoeken we het project om de werkwijze te zien en de mensen te ontmoeten. Als aan al onze criteria is voldaan, controleren we alle juridische zaken en sluiten we een contract.
De duurzaamheidstransitie, ook wel energietransitie genoemd, is de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en aardwarmte. Deze transitie is essentieel om de uitstoot van CO2 te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Het gaat niet alleen om het beschermen van onze planeet, maar ook om het waarborgen van de leefbaarheid voor onszelf en voor toekomstige generaties.
CO2-certificaten
CO2 is een broeikasgas, net als onder andere methaan en lachgas. Alle broeikasgassen kunnen worden omgerekend naar CO2. Dat heet het CO2-equivalent. Zo staat bijvoorbeeld 1 kilo methaan gelijk aan 28 kilo CO2. Door omrekening van alle broeikasgassen van een organisatie naar CO2, krijg je een totale CO2-voetafdruk, of carbon footprint. Zo kunnen de duurzaamheidsprestaties van bedrijven met elkaar worden vergeleken.
Als je financieel bijdraagt aan een project dat CO2 uit de lucht haalt óf dat ervoor zorgt dat er minder CO2 in de lucht komt, ontvang je daarvoor een CO2-certificaat. Een CO2-certificaat is hetzelfde als een carbon credit. Eén certificaat staat gelijk aan één ton (1.000 kg) CO2.
Ja. Die verschillen kunnen te maken hebben met de projectlocatie, met de manier van compenseren, of met het projecttype.
- Er zijn duurzaamheidprojecten in allerlei landen. De duurzaamheidsprojecten waar ecommit mee samenwerkt, bevinden zich zowel in Nederland als daarbuiten.
- Er zijn projecten die CO2 uit de lucht halen; de CO2-certificaten van deze projecten heten verwijderingscertificaten. Ook bestaan er projecten die ervoor zorgen dat er minder CO2 in de lucht komt; de CO2-certificaten van deze projecten heten reductiecertificaten.
- Er zijn projecten die landbouw, boslandbouw of herbebossing inzetten als middel om CO2 te compenseren. Ook bestaan er blue ocean-projecten die gebruikmaken van de kansen van zeeën en oceanen. Bij biochar-projecten wordt organisch restmateriaal omgezet in biochar, een stof die CO2 kan opslaan. Het uit de lucht halen van CO2 door machines gebeurt bij Direct Air Capture-projecten. Bij REDD+ projecten worden ontbossing en bosbeschadiging tegengegaan.
Wanneer jouw bedrijf een CO2-certificaat koopt bij ecommit, zetten wij het certificaat op naam van je bedrijf. Op het moment dat jij aan de buitenwereld kenbaar wilt maken dat je CO2 hebt gecompenseerd, registreren wij dat het certificaat is gebruikt. Dit heet neutraliseren of retiren. Op het moment dat een CO2-certificaat wordt geneutraliseerd, wordt de compensatie toegeschreven aan het bedrijf dat het CO2-certificaat heeft gekocht. Het certificaat kan dan niet opnieuw worden verkocht.
Als je bijdraagt aan een duurzaamheidsproject, moet je erop kunnen vertrouwen dat alles klopt. Daar zorgt certificering voor. Certificering houdt in dat het project vanaf het eerste projectplan tot en met de uitvoering uitgebreid wordt gecontroleerd. Bij een herbebossingsproject worden bijvoorbeeld boomsoort, stamdikte, groeiproces en de totale CO2-afvang, ook wel carbon capture of carbon dioxide removal (CDR) genoemd, in kaart gebracht. Als dat allemaal volgens de regels is, mag het project rechtsgeldige certificaten uitgeven.
Kopen van CO2-certificaten
Op dit moment kost een CO2-certificaat bij ecommit € 85,- exclusief btw. Eén CO2-certificaat staat gelijk aan één ton (1.000 kg) CO2. De prijs per ton CO2 zal in de toekomst naar verwachting stijgen.
Als je financieel bijdraagt aan een project dat CO2 uit de lucht haalt, ontvang je een CO2-certificaat. Eén certificaat = één ton CO2. Bij ecommit koop je je CO2-certificaten meteen online. In de aankoopmodule vul je je gegevens in en kies je de manier van compenseren die bij jouw bedrijf past. Wil je liever advies? Meedenken is onze specialiteit!
Natuurlijk wil je erop kunnen vertrouwen dat het project waar jij aan bijdraagt, daadwerkelijk bestaat én zorgt voor CO2-compensatie. En dat de compensatie waarvoor jij betaalt, niet ook aan andere bedrijven wordt verkocht. Ecommit geeft jou die garantie. Wij werken alleen met gecertificeerde duurzaamheidsprojecten en met geregistreerde CO2-certificaten. Ons volledige proces van inkoop tot en met verkoop is openbaar te volgen op blockchain.
Bij ecommit kun je jouw CO2-certificaten meteen online kopen. In de aankoopmodule vul je je gegevens in en kies je de manier van compenseren die bij jouw bedrijf past. Zodra je je bestelling hebt gedaan, staan je CO2-certificaten voor je klaar.
Je kunt CO2-certificaten kopen via ecommit, de specialist in CO2-compensatie. Door CO2-certificaten te kopen, draag je bij aan belangrijke duurzaamheidsprojecten die CO2 uit de lucht halen. De projecten waar ecommit mee samenwerkt, bevinden zich zowel in Nederland als daarbuiten.
Zeker. Compenseren van CO2-uitstoot heeft altijd zin, ook als je dat achteraf doet. Als jij CO2-certificaten koopt, draag je bij aan duurzaamheidsprojecten die ervoor zorgen dat CO2 uit de lucht gehaald wordt.
CO2-compensatie
De CO2-uitstoot van je bedrijf kun je vermijden, verminderen en/of compenseren. Bij vermijden en verminderen kies je ervoor om bepaalde activiteiten in jouw bedrijf niet meer te doen, op een andere manier te doen, of te beperken. Deze veranderingen vragen de nodige aanpassingen, investeringen en tijd. Bij compenseren betaal je om de CO2-uitstoot die je niet kunt vermijden, (deels) uit de lucht halen. Deze actie kun je direct in gang zetten.
Ecommit kan jouw bedrijf over elke vraag over CO2-uitstoot (laten) adviseren. Wij verkopen alleen CO2-certificaten van gecertificeerde en geregistreerde projecten. Dat biedt jou de zekerheid dat een project daadwerkelijk zorgt voor CO2-compensatie en dat certificaten niet dubbel kunnen worden verkocht. Ecommit neutraliseert de certificaten en voorziet je bedrijf van alle documenten die je nodig hebt voor je boekhouding en rapportages. Ons volledige proces van inkoop tot en met verkoop is openbaar te volgen op blockchain.
CO2-compensatie is het uit de lucht halen van CO2, of koolstofdioxide, die je (nog) niet kunt vermijden of verminderen. Duurzaamheidsprojecten zorgen ervoor dat CO2 uit de lucht wordt gehaald óf dat er minder CO2 in de lucht komt.
CO2-compensatie heeft absoluut zin. Het is zelfs onmisbaar om het doel van maximaal 1,5 graad temperatuurstijging in 2050 uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Onderzoek* laat zien dat met alléén het vermijden en verminderen van CO2-uitstoot, de daling van CO2 uit zal komen op zo’n vijftig procent van het benodigde niveau. CO2-compensatie wordt gezien als de enige manier om dat verschil te overbruggen.
* Bron: The State of Carbon Dioxide Removal (2023)
Ieder mens, ieder bedrijf stoot CO2 uit. Autorijden, stroom gebruiken, e-mails versturen: (bijna) al onze acties zorgen voor uitstoot. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt en dat de aarde opwarmt. Om die opwarming tegen te gaan, worden veel initiatieven ontwikkeld die CO2 uit de lucht halen. Zo zijn er projecten die gebruikmaken van de mogelijkheden van planten, bomen en zeeën om CO2 op te slaan. Ook bestaan er machines die CO2 afvangen. Deze projecten kunnen niet zonder investeringen. Het uitgeven van CO2-certificaten is een middel om deze initiatieven te financieren.
Ecommit werkt samen met duurzaamheidsprojecten in binnen- en buitenland die CO2 compenseren. Voordat we investeren in een project, doen we uitvoerig onderzoek. Het project moet worden gecertificeerd en de CO2-certificaten geregistreerd. Vervolgens biedt ecommit de CO2-certificaten aan in elke gewenste hoeveelheid. Met jouw bedrijf kun je CO2 compenseren op basis van een vast bedrag, een vaste hoeveelheid CO2 of via je product of dienst.
Een duurzaamheidsproject zorgt ervoor dat er CO2 uit de lucht wordt gehaald. De natuur biedt hier allerlei mogelijkheden voor. Zo kunnen onder andere planten, bomen en zeeën CO2 opslaan. Ook zijn er technologische oplossingen, zoals machines die CO2 uit de lucht of uit water halen. Om deze baanbrekende initiatieven te kunnen realiseren, is geld nodig. Ecommit investeert in verschillende duurzaamheidsprojecten, die we zorgvuldig hebben geselecteerd aan de hand van strenge criteria. Met jouw bedrijf kun je CO2-certificaten kopen van een van deze projecten. Op die manier compenseer je de uitstoot van CO2 en verduurzaam je je bedrijf.
Het verminderen of zelfs voorkomen van uitstoot is het beste wat je kunt doen. Alleen is dit niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Je bedrijf moet op zoek naar haalbare alternatieven, er gaan de nodige investeringen mee gemoeid en bedrijfsprocessen moeten worden aangepast. Om de klimaatdoelen te kunnen halen, pleit de Universiteit van Oxford ervoor dat bedrijven nu al beginnen met compenseren. Met het terugdringen van uitstoot kan het aandeel ‘compensatie’ in de toekomst worden afgebouwd. Er zal wel altijd ‘restuitstoot’ blijven bestaan, waardoor het compenseren van CO2 altijd nodig zal blijven.
Kosten van CO2-compensatie
Op dit moment kost een CO2-certificaat bij ecommit € 85,- exclusief btw. Eén CO2-certificaat staat gelijk aan één ton (1.000 kg) CO2. De prijs per ton CO2 zal in de toekomst naar verwachting stijgen.
Eén CO2-certificaat staat voor één ton (1.000 kg) aan CO2-compensatie. Op dit moment kost een CO2-certificaat bij ecommit € 85,- exclusief btw. De prijs per ton CO2 zal in de toekomst naar verwachting stijgen.
Nee. Bij ecommit kost een CO2-certificaat op dit moment € 85,- exclusief btw. We kunnen je informeren over (aankomende) wetgeving en helpen bij vragen over je duurzaamheidsplan. Daarvoor brengen we geen kosten in rekening. Verder zorgen wij ervoor dat de certificaten die je koopt, worden geneutraliseerd en dat je ze zó in je boekhouding kunt opnemen. Je krijgt toegang tot je eigen dashboard met jouw CO2-compensaties, facturen en certificaten. Ook deze diensten bieden wij als kosteloze service aan.
Ieder bedrijf stoot CO2 uit. Hoeveel dat is, hangt af van een groot aantal factoren. Zo dragen onder andere medewerkers, vervoermiddelen en de bedrijfsruimte bij aan de uitstoot van CO2. De precieze uitstoot varieert dus per situatie en per bedrijf. Gemiddeld stoot een mkb-bedrijf in Europa 67 ton uit.
Wanneer jouw bedrijf een CO2-certificaat koopt bij ecommit, zetten wij het certificaat op naam van je bedrijf. Op het moment dat jij aan de buitenwereld kenbaar wilt maken dat je CO2 hebt gecompenseerd, registreren wij dat het certificaat is gebruikt. Dit heet neutraliseren of retiren. Op het moment dat een CO2-certificaat wordt geneutraliseerd, wordt de compensatie toegeschreven aan het bedrijf dat het CO2-certificaat heeft gekocht. Het certificaat kan dan niet opnieuw worden verkocht.
Duurzaamheidsprojecten
Een duurzaamheidsproject zorgt ervoor dat er CO2 uit de lucht wordt gehaald of dat er minder CO2 in de lucht komt. De natuur biedt hier allerlei mogelijkheden voor. Zo kunnen onder andere planten, bomen en zeeën CO2 opslaan. Ook zijn er technologische oplossingen, zoals machines die CO2 uit de lucht of uit water halen.
Wij doen uitgebreid onderzoek voordat we in een duurzaamheidsproject investeren. Eerst kijken we of de projectaanpak effectief is voor CO2-compensatie. Vervolgens toetsen we de betrouwbaarheid. We kijken naar de organisatie achter het project, het land, aanwezige keurmerken, certificering en een groot aantal andere criteria. We gaan waar mogelijk op bezoek bij het project om de werkwijze te zien en de mensen te leren kennen. Als aan al onze criteria is voldaan, controleren we alle juridische zaken en sluiten we een contract.
Er zijn diverse manieren om CO2 uit de atmosfeer te halen. Wat op welke plek werkt, hangt af van veel factoren. Denk aan zaken als landoppervlakte, bodemgesteldheid, klimaat, wetgeving en technologische ontwikkelingen. In Nederland zijn boslandbouw (agroforestry), grasland, en zeewier, oesters en de zeebodem (samen: blue ocean) natuurlijke methodes om CO2 te compenseren: Ook het uit de lucht halen van CO2 door machines (Direct Air Capture) is hier mogelijk.
Er zijn projecten die landbouw, boslandbouw of herbebossing inzetten als middel om CO2 te compenseren. Ook bestaan er blue ocean-projecten die gebruikmaken van de kansen van zeeën en oceanen. Bij biochar-projecten wordt organisch restmateriaal omgezet in biochar, een stof die CO2 kan opslaan. Het uit de lucht halen van CO2 door machines gebeurt bij Direct Air Capture-projecten. Bij REDD+ projecten worden ontbossing en bosbeschadiging tegengegaan.
De duurzaamheidstransitie, ook wel energietransitie genoemd, is de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en aardwarmte. Deze transitie is essentieel om de uitstoot van CO2 te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Het gaat niet alleen om het beschermen van onze planeet, maar ook om het waarborgen van de leefbaarheid voor onszelf en voor toekomstige generaties.
Vragen over duurzamer ondernemen?
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.