7 min. leestijd
·Alles over CO2-compensatie
CO2-compensatie in het
duurzaamheidsplan van je bedrijf
In het duurzaamheidsplan van je bedrijf neemt CO2 een belangrijke plaats in. Vrijwel elk bedrijf stoot immers CO2 uit. Er zijn meerdere opties om met die uitstoot om te gaan. Zo kun je CO2 compenseren, vermijden en/of verminderen. Ecommit kan je over al die opties (laten) adviseren.

Koolstofdioxide
Wat is CO2?
CO2 is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide. Het wordt ook vaak koolstof of carbon genoemd. Het is een gas dat van nature voorkomt in de lucht. We kunnen niet zonder CO2. Bomen en planten hebben CO2 nodig om te groeien. Mensen en dieren hebben die bomen en planten weer nodig voor voedsel en zuurstof. Verder zorgt CO2 er samen met andere zogenoemde broeikasgassen voor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden en dat leven op aarde mogelijk is.

Het probleem
Waarom is CO2 een probleem?
Wetenschappers hebben vastgesteld dat er steeds meer CO2 in de lucht komt. CO2 komt vooral vrij bij de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de toename van CO2-uitstoot zorgt voor opwarming van de aarde en dat de mens van invloed is op die opwarming. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe groot de invloed precies is en welke factoren een rol spelen.
Hoeveel CO2 stoot een bedrijf uit?
Ieder bedrijf stoot CO2 uit. Hoeveel dat is, hangt af van een groot aantal factoren. Zo dragen onder andere medewerkers, vervoermiddelen en de bedrijfsruimte bij aan de uitstoot van CO2. De precieze uitstoot hangt af van verschillende factoren en varieert per situatie en per bedrijf.
1 fte
zorgt voor een uitstoot van 3,5 ton CO2 per jaar.
1 m2 bedrijfsruimte
zorgt voor een uitstoot van 51 kg CO2 per jaar.
1 m3 aardgas
zorgt voor een uitstoot van 2,13 kg CO2 per jaar.
1 kWh stroom
zorgt voor een uitstoot van 0,33 kg CO2.
1 elektrische auto
zorgt voor een uitstoot van 53 gram CO2 per kilometer.
1 benzineauto
zorgt voor een uitstoot van 149 gram CO2 per kilometer.
Hoe verklein je de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf?
Helemaal geen CO2 uitstoten is bijna onmogelijk. Toch heb je als bedrijf veel duurzame opties om iets te doen aan je CO2-uitstoot.
Vermijden
Geen CO2 uitstoten door activiteiten niet te doen of door ze aan te passen. Bijvoorbeeld door groene stroom, minder autorijden of het veranderen van een productieproces met veel uitstoot.
Verminderen
Minder CO2 uitstoten door activiteiten te beperken. Bijvoorbeeld door verlagen van het energieverbruik, elektrisch rijden, de hoeveelheid afval omlaag brengen of meer lokaal inkopen.
Compenseren
De onvermijdelijke restuitstoot aan CO2 uit de lucht halen. Ecommit biedt de oplossing in de vorm van duurzaamheidsprojecten die zorgen dat CO2 wordt afgevangen en opgeslagen.

Projecten
Wat zijn duurzaamheidsprojecten?
Duurzaamheidsprojecten dragen bij aan een betere leefomgeving. Ecommit werkt samen met duurzaamheidsprojecten in binnen- en buitenland die CO2 compenseren. Technologie, landbouw, herbebossing of andere innovatieve manieren zorgen ervoor dat de CO2 uit de lucht wordt gehaald. Voordat we investeren in een project, doen we uitvoerig onderzoek. Het project moet worden gecertificeerd en de CO2-certificaten geregistreerd. Zo bieden wij jouw bedrijf een betrouwbare en effectieve manier om CO2-uitstoot te compenseren.
Betrouwbaarheid van CO2-certificaten
Als je bijdraagt aan een duurzaamheidsproject moet je erop kunnen vertrouwen dat alles klopt. Dat het project daadwerkelijk bestaat én zorgt voor CO2-verwijdering. En dat de compensatie waarvoor jij betaalt, niet ook aan andere bedrijven wordt verkocht. Die zekerheid is er.
Regulering
Er bestaan regels voor het meten, valideren en verifiëren van de effectiviteit van duurzaamheidsprojecten en CO2-verwijderingstechnologieën. De regels gaan over wat wel en niet gecertificeerd mag worden en wat er precies onder certificaten wordt verstaan.
Certificering
Elk project wordt uitvoerig gecontroleerd. Bij een herbebossingsproject worden bijvoorbeeld boomsoort, stamdikte, groeiproces en de totale CO2-afvang in kaart gebracht. Als een project aan alle standaarden voldoet, wordt het gecertificeerd.
Registratie
Een gecertificeerd duurzaamheidsproject en de CO2-certificaten behorend bij dat project worden opgenomen in een openbaar register. Deze registratie zorgt ervoor dat een CO2-certificaat altijd traceerbaar is en niet dubbel kan worden verkocht.

CO2-stappenplan
Stappenplan voor
CO2-compensatie
Het compenseren van CO2 is de oplossing voor de uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden of verminderen. Compenseren kun je stapsgewijs doen. Als eerste stap kun je de uitstoot van je bedrijf in kaart brengen. Die uitstoot kun je vervolgens compenseren en daarna steeds een stap verder gaan: compenseren van je wagenpark, je fabriekshal of een compensatiebedrag doorberekenen aan klanten. Alles is mogelijk. Wij begeleiden je graag bij jouw stappen.
Hoe wil jij de CO2 compenseren van jouw bedrijf?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je CO2-uitstoot te compenseren. Kies de optie die bij jouw bedrijf past.
Kies je bedrag
Kies voor welk bedrag jij CO2-certificaten wilt kopen. Zo weet je altijd precies wat je kosten zijn.
Kies je hoeveelheid CO2
Kies de hoeveelheid CO2-uitstoot waarvoor jij CO2-certificaten wilt kopen. Zo weet je altijd precies hoeveel CO2 je compenseert.
Kies voor een toeslag
Door een duurzaamheidstoeslag te heffen op je product of dienst kun je CO2 compenseren. Graag komen wij samen met jou tot de manier die het beste bij jouw bedrijf past.
Kies voor eenmalig
Je kunt de uitstoot van een specifiek(e) bedrijfsactiviteit, evenement of bedrijfsonderdeel compenseren. Kies voor welk bedrag of welke hoeveelheid CO2 jij eenmalig wilt compenseren.

CO2-uitstoot
Er zijn tal van manieren om de CO2-voetafdruk van je bedrijf te verkleinen. Hoeveel CO2 stoot je nu eigenlijk uit? Welke opties heb je? Met onze informatie kun jij afgewogen keuzes maken.

Wet- en regelgeving
CO2-wetgeving is complex en voortdurend in beweging. Aan welke regels moet je voldoen? Wij volgen de ontwikkelingen en leggen uit wat de (aankomende) wetten betekenen voor jouw bedrijf.
Koop nu je
CO2-certificaten
Wil jij CO2-uitstoot van jouw bedrijf compenseren? Koop dan CO2-certificaten. Zo ondersteun je onmisbare duurzaamheidsprojecten en draag je bij aan het verlagen van de hoeveelheid CO2 in de lucht.
Betrouwbaar
De CO2-certificaten zijn van gecertificeerde, geregistreerde projecten die gegarandeerd zorgen voor CO2-compensatie.
Snel geregeld
Het kopen van CO2-certificaten is zó geregeld, dus je kunt meteen beginnen met het compenseren van je uitstoot.
Betaalbaar
De hoeveelheid CO2 die je wilt compenseren bepaal je zelf, waardoor CO2-compensatie bereikbaar is voor elk budget.
Maatwerk
Jouw uitgangspunt kies je zelf. Compenseer voor een bepaald(e) bedrag of hoeveelheid CO2, per verkocht(e) product of dienst, of per activiteit of evenement.
Veelgestelde vragen over CO2-compensatie
De CO2-uitstoot van je bedrijf kun je vermijden, verminderen en/of compenseren. Bij vermijden en verminderen kies je ervoor om bepaalde activiteiten in jouw bedrijf niet meer te doen, op een andere manier te doen, of te beperken. Deze veranderingen vragen de nodige aanpassingen, investeringen en tijd. Bij compenseren betaal je om de CO2-uitstoot die je niet kunt vermijden, (deels) uit de lucht halen. Deze actie kun je direct in gang zetten.
Ecommit kan jouw bedrijf over elke vraag over CO2-uitstoot (laten) adviseren. Wij verkopen alleen CO2-certificaten van gecertificeerde en geregistreerde projecten. Dat biedt jou de zekerheid dat er voortdurend op het project wordt toegezien en dat het daadwerkelijk zorgt voor CO2-verwijdering. Ecommit neutraliseert de certificaten en voorziet je bedrijf van alle documenten die je nodig hebt voor je boekhouding en rapportages. Ons volledige proces van inkoop tot en met verkoop is openbaar te volgen op blockchain.
CO2-compensatie is het uit de lucht halen van CO2, of koolstofdioxide, die je (nog) niet kunt vermijden of verminderen. Duurzaamheidsprojecten zorgen ervoor dat CO2 uit de lucht wordt gehaald óf dat er minder CO2 in de lucht komt.
CO2-compensatie heeft absoluut zin. Het is zelfs onmisbaar om het doel van maximaal 1,5 graad temperatuurstijging in 2050 uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Onderzoek* laat zien dat met alléén het vermijden en verminderen van CO2-uitstoot, de daling van CO2 uit zal komen op zo’n vijftig procent van het benodigde niveau. CO2-compensatie wordt gezien als de enige manier om dat verschil te overbruggen.
* Bron: The State of Carbon Dioxide Removal (2023)
Ieder mens, ieder bedrijf stoot CO2 uit. Autorijden, stroom gebruiken, e-mails versturen: (bijna) al onze acties zorgen voor uitstoot. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt en dat de aarde opwarmt. Om die opwarming tegen te gaan, worden veel initiatieven ontwikkeld die CO2 uit de lucht halen. Zo zijn er projecten die gebruikmaken van de mogelijkheden van planten, bomen en zeeën om CO2 op te slaan. Ook bestaan er machines die CO2 afvangen. Deze projecten kunnen niet zonder investeringen. Het uitgeven van CO2-certificaten is een middel om deze initiatieven te financieren.
Ecommit werkt samen met duurzaamheidsprojecten in binnen- en buitenland die CO2 compenseren. Voordat we investeren in een project, doen we uitvoerig onderzoek. Het project moet worden gecertificeerd en de CO2-certificaten geregistreerd. Vervolgens biedt ecommit de CO2-certificaten aan in elke gewenste hoeveelheid. Met jouw bedrijf kun je CO2 compenseren op basis van een vast bedrag, een vaste hoeveelheid CO2 of via je product of dienst.
Een duurzaamheidsproject zorgt ervoor dat er CO2 uit de lucht wordt gehaald. De natuur biedt hier allerlei mogelijkheden voor. Zo kunnen onder andere planten, bomen en zeeën CO2 opslaan. Ook zijn er technologische oplossingen, zoals machines die CO2 uit de lucht of uit water halen. Om deze baanbrekende initiatieven te kunnen realiseren, is geld nodig. Ecommit investeert in verschillende duurzaamheidsprojecten, die we zorgvuldig hebben geselecteerd aan de hand van strenge criteria. Met jouw bedrijf kun je CO2-certificaten kopen van een van deze projecten. Op die manier compenseer je de uitstoot van CO2 en verduurzaam je je bedrijf.
Het verminderen of zelfs voorkomen van uitstoot is het beste wat je kunt doen. Alleen is dit niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Je bedrijf moet op zoek naar haalbare alternatieven, er gaan de nodige investeringen mee gemoeid en bedrijfsprocessen moeten worden aangepast. Om de klimaatdoelen te kunnen halen, pleit de Universiteit van Oxford ervoor dat bedrijven nu al beginnen met compenseren. Met het terugdringen van uitstoot kan het aandeel ‘compensatie’ in de toekomst worden afgebouwd. Er zal wel altijd ‘restuitstoot’ blijven bestaan, waardoor het compenseren van CO2 altijd nodig zal blijven.
Vaak worden CO2-verwijdering en CO2-compensatie door elkaar gebruikt, maar de termen betekenen niet precies hetzelfde. CO2-verwijdering houdt in dat CO2 die zich in de atmosfeer bevindt, wordt verwijderd. Daarnaast is er CO2-reductie, waarbij ervoor wordt gezorgd dat er minder CO2 in de lucht komt. CO2-compensatie betekent dat CO2 die wordt uitgestoten, ergens anders uit de lucht wordt gehaald (verwijdering) of dat er op een andere plek minder CO2 wordt uitgestoten (reductie). Andere termen die vaak worden gebruikt, zijn: CO2-afvang, CDR of carbon dioxide removal, en carbon capture.
Blijf op de hoogte met onze blogs
In onze blogs lees je alles wat je moet weten over CO2-compensatie. We volgen de wetgeving, brengen het laatste nieuws, vatten onderzoeken samen en delen whitepapers.
2 min. leestijd
·2 min. leestijd
·Vragen over duurzamer ondernemen?
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.