2 min. leestijd
·21 maart, 2024
·2 min. leestijd
Schoudee Horeca B.V.

Gasterij Schoudee is een plek waar gastvrijheid, streekproducten en duurzaamheid hand in hand gaan. Sinds begin dit jaar staat Jonathan Kint, voorheen eigenaar van Uitspanning De Goederenloods in Goes, hier aan het roer. Met een frisse blik én een warm hart voor zijn gasten zet hij koers naar een toekomst waarin bewust ondernemen centraal staat.
“Duurzaamheid zit bij Gasterij Schoudee niet alleen in de woorden, maar vooral in de daden. We werken veel samen met lokale ondernemers”, legt Jonathan uit, “zoals bakkerij Den Soeten Inval, Vis- en Vleeshandel G&B en KG groente en fruit (taggen is dan Domus de Jonge KG Fruit). Door lokaal in te kopen, beperken we onze CO2-uitstoot én steunen we lokale ondernemers.”

Verduurzamen begint met bewustwording
Gasterij Schoudee is via ecommit gestart met CO2-compensatie. “We zijn bij ecommit terechtgekomen via Fanny”, vertelt Jonathan. “De vorige eigenaresse van Gasterij Schoudee, Andrea Dekker, werkte ook al met ecommit samen, en Fanny overtuigde ons om dit voort te zetten. Natuurlijk willen we ook méér dan alleen CO2 compenseren. Zo staan zonnepanelen zeker op onze wensenlijst. Dat zou zowel duurzaam zijn als financieel aantrekkelijk. Intussen blijven we letten op alle kleine dingen: we zetten apparaten uit als ze niet nodig zijn, kijken kritisch naar onze koelcapaciteit. We letten op water-, gas- en stroomverbruik, en willen daar steeds zuiniger mee omgaan. Het zit ’m vaak in het gedrag. Schoudee en ecommit delen de overtuiging dat verduurzamen begint bij bewustwording.”
Duurzaamheid als teamdoel
Jonathan is ondernemer in hart en nieren. Met zijn ervaring en ondernemende geest brengt hij nieuwe energie in een plek die al jaren een vertrouwd gezicht is in de regio. Hij vertelt: “Bij Gasterij Schoudee regel ik alles; ik sta zowel in de keuken als in de brasserie en we hebben een geweldig team. Iedereen is dan ook meer dan enthousiast om de schouders onder verduurzaming te zetten. Ook in de keuken worden stappen gezet: van lokale leveranciers tot slimme keukentechnieken, alles wordt onder de loep genomen. Sommige gerechten hebben we aangepast zodat ze minder lang in de oven hoeven. Dat scheelt flink in energieverbruik. Daarnaast letten we op welke apparaten écht nodig zijn. Hebben we die extra vriezer echt nodig, of kan het efficiënter? Ook wanneer klanten er nog niet direct om vragen, willen wij het goede voorbeeld geven.”
Gerelateerde artikelen
Vragen over duurzamer ondernemen?
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.