Gebouwen van organisch materiaal: biobased bouwen zorgt voor minder uitstoot van CO2.
De bouw- en installatiebranche heeft doorgaans te maken met een hoge uitstoot van CO2. Maar de ontwikkelingen in die sector gaan snel. Machines worden steeds geavanceerder, wagens rijden vaker elektrisch. Voor de bouwmaterialen, nu nog grotendeels beton, cement en staal, wordt voortdurend gekeken naar alternatieve oplossingen.
Biobased bouwen is zo’n alternatief. En niet het minste!
Biobased bouwmaterialen worden onder andere gemaakt van vezels van planten en bomen. Gewassen als bamboe, miscanthus (olifantsgras), hennep en Paulownia zijn heel geschikt. Ze groeien snel en tijdens het groeiproces nemen ze aanzienlijke hoeveelheden CO2 op. Na het oogsten worden de vezels van de gewassen samengeperst en de nieuw geproduceerde grondstof gaat naar de bouw. De CO2 blijft hiermee opgeslagen in het bouwwerk en de gewassen kunnen opnieuw groeien. Na een aantal jaar kan er weer geoogst worden.
Het telen van vezelgewassen gebeurt in duurzaamheidsprojecten die CO2-certificaten uitgeven. Een geweldige manier om met de agrarische sector op duurzame en economisch wijze bij te dragen aan klimaatoplossingen.
Steeds meer grote bouwbedrijven gaan met biobased bouwen aan de slag. Een belangrijke ontwikkeling die ik met veel interesse blijf volgen.