2 min. leestijd
·21 maart, 2024
·2 min. leestijd
Bomen ga je niet zomaar kappen, toch?

Nou, bij boslandbouw (agroforestry) wel. En dat is geweldig nieuws. Dat zit zo.
Het planten van bomen is een belangrijke manier om CO2 uit de lucht te halen. Dat kan door het aanleggen van bossen zoals we die allemaal kennen. Maar er bestaat ook een andere methode: boslandbouw, oftewel agroforestry.
Bij boslandbouw worden bomen en gewassen gekozen die enorm snel groeien. Neem de Paulownia, de Anna Paulownaboom. Deze boomsoort (officieel een gewas) kan in zo’n tien jaar maar liefst tien tot vijftien meter hoog worden. In die periode nemen de bomen heel veel CO2 op.
Na verloop van tijd neemt de CO2-opname af. Op dat moment worden de bomen gekapt en worden er nieuwe Paulownia’s geplant. Zo doet het boslandbouw-bos meerdere keren zijn werk op hetzelfde stuk grond.
En dat is niet het enige. De Paulownia wordt ook nog eens van stam tot kroon gebruikt voor duurzame bestemmingen. Het hout is onder andere geschikt voor deuren, kozijnen en meubels. Ook worden de vezels samengeperst tot grondstof voor biobased bouwen.
Een hernieuwbaar bos vol mogelijkheden!

ecommit: jouw partner in duurzamer ondernemen
Zet de stap naar een duurzame toekomst voor jouw bedrijf met ecommit. Leer meer over onze CO2-compensatie en maatwerkoplossingen door hier te klikken en contact met ons op te nemen.
Gerelateerde artikelen
2 min. leestijd
·2 min. leestijd
·Vragen over duurzamer ondernemen?
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.