·

2 minuten leestijd

Hoe verwijder je CO2 uit de atmosfeer?

We weten allemaal dat bomen belangrijk zijn, maar ken je deze innovatieve manieren al?

Behoud van grasland
Net als bomen neemt gras CO2 op; alleen slaat gras het vooral op in de bodem. Echter, als het gras waarop koeien grazen wordt omgeploegd, komt de CO2 die was opgeslagen in de bodem weer terug in de lucht.

ecommit werkt samen met een Nederlands project dat ervoor zorgt dat het grasland niet wordt omgeploegd om zo de bodem in tact te houden. Op die manier blijft de opgenomen CO2 opgeslagen in de grond en komt het niet terug in de lucht.

Koraalriffen
Daar waar bomen CO2 uit de lucht halen, haalt koraal het uit het water. En dat is erg belangrijk, aangezien water verdampt. Op het moment dat er minder CO2 in het water zit, komt er dus ook minder in onze lucht terecht.
Het behouden en planten van nieuwe koraalriffen wordt daardoor nóg belangrijker. Niet alleen om vissen en ander onderwaterleven te behouden, maar ook om de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer te verminderen.

Direct Air Capture

Verschillende bedrijven wereldwijd werken op dit moment hard aan machines die CO2 uit de lucht kunnen verwijderen. Je kunt bijdragen aan CO2-vermindering op de korte én lange termijn, als je dit soort initiatieven steunt.

Nieuwe bossen planten
Hoewel bomen een zeer belangrijke rol spelen bij CO2-vermindering, halen individuele bomen op zich niet enorm veel uit. Het planten van een boom in je tuin is dus zeker fantastisch, maar niet genoeg. Daarentegen is het aanplanten van volledig nieuwe bossen erg behulpzaam bij het behalen van onze klimaatdoelstellingen.

Klimaatgewassen

Paulownia’s, hennep, bamboe en olifantengras zijn allemaal gewassen die actief en veel CO2 uit de lucht halen. Bovendien worden ze steeds vaker ingezet om duurzame (bouw)materialen van te maken. Zo kunnen we gebouwen maken die eerder opgenomen CO2 vasthouden.

Dit zijn voorbeelden van projecten waarvan je een CO2-certificaat kunt kopen. Een stuk breder en creatiever dan bomen alleen dus!

Categorieën

Uitgelegd

Deel dit artikel

LinkedIn
Twitter
Facebook