Wetgeving

&

Whitepaper

Wat is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en wat betekent het voor jouw bedrijf?

29 juni, 2023

·

3 minuten leestijd

LinkedIn
Twitter
Facebook

De Europese Unie heeft de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren verantwoording af te leggen over hun duurzaamheidsprestaties en duurzame bedrijfsvoering. Met het doel de markt te voorzien van betrouwbare en vergelijkbare duurzaamheidsgegevens, zodat investeerders, consumenten en andere belanghebbenden duurzaamheid kunnen meewegen in hun beslissingen.

De CSRD brengt een hoop verplichtingen met zich mee, maar het biedt jou ook de kans het voortouw te nemen in de overgang naar een duurzame bedrijfsvoering. Je krijgt de mogelijkheid te laten zien hoe jouw onderneming een positieve impact kan hebben op mens, planeet en winst. Zie het, naast een rapportageplicht, ook als een kans om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren om ook stappen te zetten naar duurzaamheid!

In het kort omvat de CSRD verplichtingen in het kader van:

 • het volgen van de European Sustainability Reporting Framework (ESRS) voor duurzaamheidsrapportage:

 • rapporteren over zowel duurzaamheid in relatie tot de ontwikkeling, resultaten en positie van de onderneming (financiële materialiteit) als de effecten van de activiteiten op duurzaamheidsonderwerpen (impact materialiteit)

 • het geven van inzicht in strategie en businessmodel

 • rapporteren over governance en organisatie

 • het identificeren van risico's en kansen, opstellen van beleid, doelstellingen en actieplannen

 • rapporteren over prestaties en resultaten aan de hand van statistieken of KPI's.

De CSRD zal gefaseerd uitgerold worden, waarbij de organisaties van openbaar belang (oob's) als eerste aan de beurt zijn. Zij moeten de duurzaamheidsrapportage meenemen in het jaarverslag over 2024. Daarna volgen grote ondernemingen (rapporteren over 2025), beursgenoteerde mkb-ondernemingen (rapporteren over 2026) en niet-EU-ondernemingen met een bepaalde EU-omzet (rapporteren over 2028).

Om op tijd in te kunnen spelen aan de verplichtingen die uit de CSRD voortvloeien, raden we de volgende stappen aan:

 • Creëer bewustwording. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de CSRD en begrijp welke impact dit heeft op jouw bedrijf. Analyseer de wetgeving en de specifieke rapportageverplichtingen die voor jouw bedrijf gelden.

 • Stel een team samen dat bekend is met de CSRD en verantwoordelijk is voor de juiste implementatie van de verplichtingen.

 • Breng in kaart wat jouw bedrijf momenteel doet op het gebied van duurzaamheid en duurzaamheidsrapportage. Identificeer welke aspecten moeten worden aangepakt.

 • Bepaal op basis van deze analyse de duurzaamheidsstrategie, ondersteund door duidelijk beleid en concrete doelstellingen.

 • Begin met het verzamelen van data en statistieken om de voortgang van de duurzaamheidsdoelstellingen intern te rapporteren.

Wil je meer lezen over de CSRD-richtlijn en wat deze precies inhoudt? Lees dan ons whitepaper hier!

ecommit staat voor je klaar om samen te kijken naar de impact van de CSRD op jouw onderneming. En hoe jij door het aanbieden van jouw product of dienst inclusief CO2-compensatie jouw positie in de markt een enorme boost kunt geven, terwijl je ook aan je eigen duurzaamheidsdoelen werkt. Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning op maat!

Gerelateerde Artikelen