De maatschappelijke verantwoordelijkheid en het milieubewustzijn van bedrijven wordt steeds groter. Duurzaam ondernemen staat bij veel organisaties dan ook hoog op de prioriteitenlijst. Maar hoe begin je eigenlijk met duurzaam ondernemen? Wat voor regels gelden er? En wat levert verduurzamen op voor je bedrijf? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij. Je leest wat de voordelen zijn van duurzaam ondernemen, waar je op moet letten en welke stappen jij kunt zetten.
Het belang van duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen, of maatschappelijk verantwoord ondernemen, gaat over een goede balans tussen people (mensen), planet (milieu) en profit (opbrengst). Door maatschappelijke betrokkenheid onderdeel te maken van je beleid, heb je daar als bedrijf profijt van. Positieve effecten zijn onder andere dat:
klanten hechten aan merken die een standpunt innemen en die een positieve impact maken;
werknemers floreren in een bedrijfscultuur waar ze trots op zijn;
bewuster gebruik van natuurlijke hulpbronnen bijdraagt aan een schonere planeet voor toekomstige generaties.
Voorbeelden van milieuaspecten van duurzaam ondernemen
De invulling van een duurzaamheidsbeleid is voor ieder bedrijf anders. Om de impact van jouw organisatie op het milieu te verkleinen, kun je bijvoorbeeld denken aan het verminderen van afval, het bevorderen van hergebruik of het investeren in energie-efficiënte technologieën. Om je transport te verduurzamen, kun je denken aan het overschakelen op groene energiebronnen.
Wet- en regelgeving voor duurzaam ondernemen
Overheden over de hele wereld hebben wet- en regelgeving ingevoerd om bedrijven aan te moedigen duurzame praktijken te omarmen. Veel van die wetten richten zich op het milieu. Zo zijn er onder andere wetten en regels op het gebied van:
Emissie: in veel landen moeten bedrijven rapporteren over hun uitstoot van broeikasgassen. In sommige landen gelden ook emissiebeperkingen en wordt van bedrijven gevraagd maatregelen te nemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Duurzame rapportage: in een aantal landen moeten bedrijven periodiek verslag uitbrengen over hun duurzaamheidsinspanningen en de impact daarvan op het milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Duurzaamheid: veel landen bieden financiële stimulansen, zoals belastingvoordelen en subsidies, voor bedrijven die investeren in verduurzaming.
Praktische tips om jouw verduurzaming vandaag te starten
Wil je aan de slag met verduurzaming van je bedrijf? Natuurlijk is dat een proces voor de lange termijn. Maar de eerste stap kun je vandaag al zetten. Hier volgen een aantal praktische tips om je houvast te geven:
Verduurzamen met ecommit
Wil jij duurzaam ondernemen voor een positief effect op het klimaat? Dan is het compenseren van CO2-uitstoot wellicht een optie voor jouw bedrijf. Elk mens, elk bedrijf stoot CO2 uit. Die uitstoot kun je compenseren. Wij kunnen je daar alles over vertellen. Ecommit investeert in duurzaamheidsprojecten die CO2 compenseren. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op. Wij bieden jouw bedrijf een maatwerkoplossing.