Hoe tel je verschillende broeikasgassen bij elkaar op? Door ze om te rekenen naar CO2. Het CO2-equivalent wordt ook wel geschreven als CO2e of CO2eq.
CO2, koolstofdioxide, is een broeikasgas, net als onder andere methaan en lachgas. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er steeds meer broeikasgassen in de lucht komen en zijn ervan overtuigd dat dit zorgt voor opwarming van de aarde. Om de invloed van de verschillende broeikasgassen te kunnen optellen, worden de uitstootcijfers omgerekend naar CO2-equivalent. De omrekening is gebaseerd op het Global Warming Potential (GWP).
De belangrijkste CO2-equivalenten:
➡️ 1 kilo methaan = 28 kilo CO2e.
Methaan (CH4) komt vrij bij veeteelt, het verbouwen van rijst en uit afvalstortplaatsen.
➡️ 1 kilo lachgas = 265 kilo CO2e.
Lachgas (N2O) komt vrij uit grond die bemest is met kunstmest of dierlijke mest.
➡️ 1 kilo zwavelhexafluoride (SF6) = 22.800 kilo CO2e.
SF6 wordt gebruikt als isolatiegas in het elektriciteitsnet. Fluorgassen zoals HFK’s en PFK’s kunnen voorkomen in spuitbussen, airco’s en koelkasten. De GWP’s van F-gassen variëren en kunnen zeer groot zijn.
Rekenen met CO2-equivalenten is een methode om te bepalen in welke mate alle broeikasgassen bijdragen aan de opwarming van de aarde. Op organisatieniveau kun je door omrekening van broeikasgassen de CO2-voetafdruk, of 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯 𝘧𝘰𝘰𝘵𝘱𝘳𝘪𝘯𝘵, van je organisatie bepalen.