·

2 minuten leestijd

A Decade of Acceleration”-rapport van het WMO

Op 5 december 2023, gedurende de VN-conferentie over klimaatverandering in Dubai (“COP28”), werd het “Global Climate 2011-2020: A Decade of Acceleration”-rapport van het WMO uitgebracht. Het WMO (World Meteorological Organization) is de overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties gespecialiseerd op het gebied van weer, klimaat en water.

Het rapport documenteert over het tempo van klimaatverandering tussen 2011 en 2020, het warmste decennium ooit gemeten, door aanhoudende stijgingen van broeikasgassen in de atmosfeer. Hoewel het aantal fysieke slachtoffers van extreme weersomstandigheden als gevolg van betere waarschuwingssystemen is verminderd, zijn de economische verliezen als gevolg van klimaatverandering toegenomen. 

Daarnaast zijn de publieke en private investeringen in het klimaat tussen 2011 en 2020 bijna verdubbeld. Desondanks is de concentratie van CO2 in de atmosfeer is het afgelopen decennium - naast de broeikasgassen methaan en lachgas - alleen maar verder blijven stijgen, terwijl de concentratie teruggebracht moet worden naar het pre-industriële niveau (figuur 1). Daarom wordt in het rapport de noodzaak van ambitieuzer klimaatbeleid van staten benadrukt om te proberen de mondiale temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Om deze doelstelling te halen, is volgens het WMO tegen het einde van dit decennium een investering nodig die minstens zeven keer zo hoog is als de investering die in het afgelopen decennium werd gedaan in het klimaat. 

Lees hier het officiële rapport

Categorieën

Onderzoek

Deel dit artikel

LinkedIn
Twitter
Facebook