Het probleem van CO2
Waarom is CO2-uitstoot een probleem?
CO2, of koolstofdioxide, is een broeikasgas dat van nature voorkomt in de atmosfeer. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er steeds meer CO2 in de lucht komt. CO2 komt vooral vrij bij de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool. De toename in CO2-uitstoot zorgt voor opwarming van de aarde.
Alle acties veroorzaken uitstoot
Ieder mens, ieder bedrijf stoot CO2 uit. Autorijden, stroom gebruiken, e-mails versturen: (bijna) al onze acties zorgen voor CO2-uitstoot. Bedrijven zetten zich in om uitstoot te vermijden en/of te verminderen. Ook worden er initiatieven ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen. Zo zijn er duurzaamheidsprojecten die gebruikmaken van mogelijkheden in de natuur om CO2 op te slaan. Ook bestaan er machines die CO2 afvangen. Voor al deze oplossingen zijn investeringen nodig.
1 fte
zorgt voor een uitstoot van 3,5 ton CO2 per jaar.
1 m2 bedrijfsruimte
zorgt voor een uitstoot van 51 kg CO2 per jaar.
1 m3 aardgas
zorgt voor een uitstoot van 2,13 kg CO2 per jaar.
1 kWh stroom
zorgt voor een uitstoot van 0,33 kg CO2.
1 elektrische auto
zorgt voor een uitstoot van 53 gram CO2 per kilometer.
1 benzineauto
zorgt voor een uitstoot van 149 gram CO2 per kilometer.
Niveau van CO2-uitstoot wereldwijd
Onderzoek van het International Panel on Climate Change (IPCC) laat zien dat alle inspanningen om de uitstoot van CO2 omlaag te brengen, niet voldoende zullen zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Om dat temperatuurdoel te halen, moet óók CO2 uit de lucht verwijderd worden.

Bron: The State of Carbon Dioxide Removal (2023)

Temperatuurdoel
Klimaatakkoord van Parijs
In 2015 sloten 195 landen het Klimaatakkoord van Parijs. De kern van dat akkoord is een temperatuurstijging van maximaal 2 graden in 2050, met maximaal 1,5 graad als streven. De Europese Unie vertaalt deze doelen naar concrete maatregelen in de Green Deal. Hierin is binnen de Europese Unie afgesproken om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, met een tussenstap van een reductiedoel van 55% in 2030 ten opzichte van 1990.

Klimaatwetten
Wet- en regelgeving
De wetgeving die voortkomt uit het Klimaatakkoord is complex en voortdurend in beweging. Ecommit volgt alle juridische ontwikkelingen en weet welke wetten en regels er gelden voor bedrijven. Belangrijke onderwerpen waar je met jouw bedrijf mee te maken kunt krijgen, zijn onder andere de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het EU Carbon Removal and Carbon Farming (CRCF) Framework, de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) en de Green Claims Directive (GCD).

CO2-stappenplan
Stappenplan voor CO2-compensatie
Het compenseren van CO2 is de oplossing voor de uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden of verminderen. Compenseren kun je stapsgewijs doen. Als eerste stap kun je de uitstoot van je bedrijf in kaart brengen. Die uitstoot kun je vervolgens compenseren en daarna steeds een stap verder gaan: compenseren van je wagenpark, je fabriekshal of een compensatiebedrag doorberekenen aan klanten. Alles is mogelijk. Wij begeleiden je graag bij jouw stappen.
Hoe wil jij de CO2-uitstoot van jouw bedrijf compenseren?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je CO2-uitstoot te compenseren. Kies de optie die bij jouw bedrijf past.
Kies je bedrag
Kies voor welk bedrag jij CO2-certificaten wilt kopen. Zo weet je altijd precies wat je kosten zijn.
Kies je hoeveelheid CO2
Kies de hoeveelheid CO2-uitstoot waarvoor jij CO2-certificaten wilt kopen. Zo weet je altijd precies hoeveel CO2 je compenseert.
Kies voor een toeslag
Door een duurzaamheidstoeslag te heffen op je product of dienst kun je CO2 compenseren. Graag komen wij samen met jou tot de manier die het beste bij jouw bedrijf past.
Kies voor eenmalig
Je kunt de uitstoot van een specifiek(e) bedrijfsactiviteit, evenement of bedrijfsonderdeel compenseren. Kies voor welk bedrag of welke hoeveelheid CO2 jij eenmalig wilt compenseren.
Vragen over duurzamer ondernemen?
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.