3 min. leestijd
·18 april, 2025
·2 min. leestijd
Hoe kunnen we de enorme hoeveelheden CO2 uit het verleden die zich in de lucht bevindt opruimen?

We. Gaan. Te. Langzaam.
In het nieuws van deze week: Europa zit al op een temperatuurstijging van 2,5 graad.
De cijfers liegen er niet om: de temperatuur blijft maar stijgen en natuurrampen worden eerder regel dan uitzondering. En zelfs als iedereen nú stopt met uitstoten, houden we een gigantisch overschot aan CO2 in de lucht.
Wat we dan nog méér nodig hebben?
Investeringen.
Vooropgesteld: het verminderen van CO2-uitstoot is noodzakelijk, daar is geen twijfel over mogelijk. Over de hele wereld zullen bedrijven zich moeten blijven inspannen om hun processen zo in te richten dat ze zo min mogelijk CO2 uitstoten.
En toch, ondanks het enorme belang van uitstootreductie, zullen we met die maatregel alléén nooit de klimaatdoelstelling halen van een maximale temperatuurstijging van 2 graden - waar we op dit moment dus al boven zitten - in 2050. Dat komt door de enorme hoeveelheid CO2 uit het verleden die zich in de lucht bevindt. Die ‘historische’ emissies worden nu eenmaal niet automatisch opgeruimd, alleen doordat we stoppen met uitstoten.
Dat brengt me op de investeringen. Er bestaan inmiddels tal van manieren om CO2 uit de lucht te halen. Bekend zijn onder andere de CO2-opslag door bomen, aarde en zeeën. Wat nu nodig is, is geld. Investeringen om bestaande bossen te beschermen en nieuwe bomen te planten. Financiële bijdragen om grond in te kunnen zetten voor CO2-opslag en 𝘣𝘭𝘶𝘦-𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯-projecten (gebruikmakend van de opslagcapaciteit van oceanen) en technologische instrumenten als 𝘣𝘪𝘰𝘤𝘩𝘢𝘳 en 𝘉𝘌𝘊𝘊𝘚 mogelijk te maken.
Alleen kapitaal kan de opname van CO2-uitstoot versnellen. Wil je daarover van gedachten wisselen? Stuur me dan zeker een DM.
Gerelateerde artikelen
2 min. leestijd
·2 min. leestijd
·Vragen over duurzamer ondernemen?
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.