Uitgelegd

Decarbonisatie versnellen

15 november, 2023

·

2 minuten leestijd

LinkedIn
Twitter
Facebook

Sneller decarboniseren, oftewel: het sneller terugdringen van CO2-uitstoot. Uit onderzoek blijkt dat investeren in carbon credits hieraan bijdraagt. 

Met het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 hebben 195 landen verklaard zich in te zetten om de opwarming van de aarde te beperken en zo een veilige toekomst te garanderen. Om dit te bereiken, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen, niet in de laatste plaats ook bedrijven.

Waar het kopen van carbon credits (of: CO2-certificaten) door bedrijven weleens wordt weggezet als een luie en minder actieve manier van verduurzamen, blijkt het tegendeel waar. Hoge kwaliteit credits van CO2-compensatieprojecten zijn, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, juist heel hard nodig om de opwarming van de aarde te helpen beperken. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde jaarlijkse emissiereductie, van bedrijven uit verschillende industrieën, zo’n 5% is. Opvallend genoeg reduceren de bedrijven die carbon credits kopen hun emissies met 6,2% per jaar, terwijl  bedrijven die geen carbon credits kopen hun uitstoot met slechts 3,4% per jaar reduceren. Hieruit kunnen we opmaken dat deelname aan de vrijwillige markt van CO2-certificaten de positieve impact op het milieu vergroot. 

“Als alle bedrijven zich zouden inzetten voor emissiereductie en moeilijk te compenseren emissies zouden compenseren met koolstofcredits van hoge kwaliteit, zou dat een echte, meetbare en wereldwijde impact hebben op het milieu.”
- Sylvera (download hier de pdf) -

Zie een investering in carbon credits als een mooie aanvulling op het verduurzamen van je bedrijf. Om decarbonisatie te versnellen dus. Maar vergeet daarbij niet om óók naar de mogelijkheden te kijken om je CO2-uitstoot te verminderen of te vermijden door naar je eigen bedrijfspand, -proces of -voorraad te kijken. Ook is het belangrijk om goed op de betrouwbaarheid en certificering te letten van duurzaamheidsprojecten waarin je investeert middels carbon credits

”Het kopen van carbon credits is als het plaatsen van zonnepanelen op een huis. Het is een goede eerste stap naar verduurzaming, maar het is net zo belangrijk dat het huis zelf minder energie verbruikt door bijvoorbeeld isolatie en efficiënter gebruik van elektrische apparaten." 
- Sander van Ham (ecommit) -

Meer weten over wat duurzaam ondernemen voor jou kan betekenen? Of met welke duurzaamheidsprojecten ecommit samenwerkt? Leer ons beter kennen! 

Sander van Ham

Online Marketing Specialist

Gerelateerde Artikelen