Op de 29e VN-klimaatconferentie (COP29), die dit jaar plaatsvond in Bakoe, Azerbeidzjan, is ingestemd met Artikel 6 van het Klimaatakkoord van Parijs (2015). Hiermee wordt de basis gelegd voor een gereguleerde wereldwijde koolstofmarkt: het Paris Agreement Crediting Mechanism (PACM). Dit besluit opent nieuwe mogelijkheden voor investeringen in klimaatprojecten en biedt een belangrijke impuls aan internationale samenwerking op het gebied van duurzaamheid.
Wat is artikel 6?
Artikel 6 van het Klimaatakkoord van Parijs speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van betrouwbare en transparante koolstofmarkten. Het biedt landen de mogelijkheid om samen te werken en hun klimaatdoelen te behalen via emissiehandel. Door gebruik te maken van deze markten kunnen landen investeringen sturen naar waar emissiereducties het meest kosteneffectief zijn. Vooral ontwikkelingslanden zullen hiervan profiteren, omdat zij vaak de natuurlijke hulpbronnen hebben om koolstofprojecten te ontwikkelen.
Bovendien kan Artikel 6 landen helpen om hun nationale bijdragen (NDC’s) op een efficiëntere manier te realiseren. De International Emissions Trading Association (IETA) schat dat de kostenbesparing door Artikel 6 kan oplopen tot $250 miljard per jaar. Dit maakt het niet alleen een economisch voordeel, maar ook een belangrijke pijler voor meer ambitie in klimaatmitigatie en -adaptatie.
Daarnaast zorgt de internationale koolstofmarkt onder toezicht van de Verenigde Naties (VN) voor meer vertrouwen en standaardisatie, waardoor er meer investeringen zullen plaatsvinden. Hierdoor zal er ook meer ruimte zijn voor innovatie en ontwikkeling in technologieën gericht op koolstofverwijdering.
Wat is er overeengekomen?
Tijdens COP29 hebben de lidstaten de standaarden goedgekeurd die zijn opgesteld door het Supervisory Body. Daardoor zijn er nu regels voor internationale koolstofmarkten. Artikel 6.2 heeft betrekking op samenwerkingen tussen twee lidstaten en Artikel 6.4 heeft betrekking op samenwerkingen met meerdere partijen via een internationaal register.
De standaarden die zijn aangenomen, vormen de basis voor het creëren van koolstofkredieten en zorgen ervoor dat emissiereducties en -verwijderingen voldoen aan hoge integriteitsnormen. Ze moeten realistisch, aanvullend, gecontroleerd en meetbaar zijn.
Wat zijn de volgende stappen?
De komende maanden zullen cruciaal zijn om een robuust raamwerk te ontwikkelen dat geloofwaardige en duurzame emissiereducties garandeert. Als het mechanisme succesvol is, kan het niet alleen bijdragen aan wereldwijde klimaatdoelen, maar ook een nieuwe standaard zetten voor internationale samenwerking in de strijd tegen klimaatverandering.
💡Bekijk hier de officiële besluiten zoals genomen op 23 november 2024:
Art. 6.2: https://unfccc.int/sites/default/files/resource/cma2024_L15_adv.pdf
Art. 6.4: https://unfccc.int/sites/default/files/resource/cma2024_L16_adv.pdf